Tips voor het kopen van een elektrische fiets

Gepubliceerd op 12 januari 2019 om 20:20

Tips voor het aanschaffen van een elektrische fiets

De elektrische fiets, of te wel de e-bike genoemd, krijgt tegenwoordig steeds meer animo. De elektrische fiets zorgt ervoor dat langere afstanden ineens niet meer zo lang zijn door de ondersteuning die de motor geeft. Wanneer je een duwtje in de rug nodig hebt bij tegenwind of ondersteuning bij het optrekken, maken de elektrische fiets veel aantrekkelijker dan een normale fiets. We geven je een paar handige tips voor het aanschaffen van een elektrische fiets. Wil je nog iets snellers? Ga dan voor de speed pedelec, deze fietsen kunnen maarliefst trapondersteuning bieden tot 45 km/u.

  1. De actieradius van de elektrische fiets

Wanneer je overweegt een elektrische fiets aan te schaffen, moet je goed nadenken waar je de elektrische fiets voor wilt gebruiken. Wil je lange fietstochten maken of wil je elke dag naar je werk fietsen? Of wil je liever de elektrische fiets gebruiken voor kleine afstanden zoals naar familie of naar de supermarkt? De beste keuze als je kleine afstanden fietst is een elektrische fiets met een kleine actieradius (de afstand waarmee de motor je ondersteund tijdens het fietsen). Dit is vaak goedkoper omdat dit het duurste onderdeel van de elektrische fiets is. Ook is de fiets lichter dan een elektrische fiets met een zwaardere actieradius. Wil je langere fietstochten maken is het beter om een elektrische fiets aan te schaffen met een lange actieradius. Zo kan je volledig trapondersteuning krijgen tijdens je rit.

  1. Ondersteuning van de e-bike

Over het algemeen zijn er twee soorten ondersteuning

  1. De rotatie van de elektrische fiets herkent de motor de beweging wanner je begint met fietsen en zal de elektrische fiets gelijk ondersteuning bieden. Op sommige e-bikes zijn er diverse programma’s aanwezig die variëren tussen minimale ondersteuning tot een ruime trap ondersteuning.
  2. De trapkracht van de elektrische fiets verschilt. Hoe meer kracht je op de pedalen uitoefent, des te meer ondersteuning de fiets je zal geven. De trapkracht wordt gemeten door een sensor die zorgt dat de e-bike meer ondersteuning biedt wanneer je veel trapkracht geeft.

3. Vaste of verwijderbare accu

Wanneer er geen oplaadpunt aanwezig is op de plek waar de elektrische fiets geparkeerd wordt, is het handig om voor een model te kiezen waarvan je de accu kunt verwijderen om de accu in huis op te kunnen laden. Vervolgens kan je de accu weer terugplaatsen op de elektrische fiets wanneer deze goed is opgeladen.

  1. Motorvermogen

Het vermogen van de motor van de e-bike bepaald hoeveel ondersteuning de e-bike kan verzorgen. Wanneer je veel bergopwaarts fietst is het handig om voor een elektrische fiets te kiezen die een krachtiger vermogen heeft. Het vermogen wordt aangegeven in Newton-meter. Hoe meer, hoe krachtiger. Hoe groter het vermogen van de motor, hoe korter de accu deze energie kan leveren.

  1. Prijs

De prijs van elektrische fietsen variëren enorm. Een goede elektrische fiets hoeft niet duur te zijn. Laat jezelf dus niet leiden door een dure prijs maar kijk wat goed bij jou past in de situatie waarvoor je de fiets wil gebruiken. Bepaal je budget en kijk in deze prijscategorie. Het heeft geen zin om het beste en nieuwste te kiezen wanneer je daar niet toereikend voor bent

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.